Evde Kuş Besleyenler Dikkat!

Yazdan sonbahara geçişte kuşlara özel sağlık önerileri sunan Uğur Selin Çelikten, yaygın kuş hastalıkları hakkında önemli bilgiler paylaştı

13.09.2024
183
Evde Kuş Besleyenler Dikkat!

Yaz mevsimi geride kaldı. Artık serin rüzgârların estiği, yaprakların sararıp döküldüğü sonbahar mevsimiyle karşı karşıyayız. Sorunsuz mevsim geçişleri, bizler için olduğu kadar minik dostlarımız için de özen gerektirir.

Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten, evcil hayvanlarımızla birlikte sağlıklı ve keyifli bir sonbahar geçirmek için tavsiyelerde bulundu.

Çelikten’in verdiği bilgiye göre canlı renkleri ve melodik sesleriyle evimize neşe katan kuşlar, mevsim değişikliklerine karşı oldukça hassastır. Özellikle diğer evcil hayvanlara kıyasla bu geçişlerden daha fazla etkilenen kuşlar, sıcaklık ve ışık farklılıklarına karşı özenli bir bakıma ihtiyaç duyarlar.

Sindirim problemlerine dikkat!

“Kuşlarınızın sağlıklı kalması ve bu dönemi sorunsuz atlatması için mevsim değişimlerine uygun önlemler almak büyük önem taşır. Yazdan sonbahara geçerken hava sıcaklıkları dengesiz olabilir. Sıcaktan bunalıp pencereleri açtığınızda oluşan hava akımı, evde beslediğiniz vücut ağırlığı 50 gram civarında olan kuşunuzu hasta etmeye yeterlidir. Kuşlar açık camdan kaynaklanan esintiye maruz kalınca hızla ishal olabilirler, sindirim problemleri yasayabilirler.

Böylesi durumlarda bir veteriner hekimin önereceği probiyotik takviyeler sindirim problemleri için yararlı olabilir. Mevsim geçişlerinde kuşlarınıza kaliteli tohum karışımlarına ek olarak A, E ve D vitamini açısından zengin gıdalar vermek bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı direncini artırır” sözleri ile uyarıda bulunan Çelikten, mevsim geçişlerinden kuş bakımı ile ilgili şu önemli bilgileri verdi:

Kafesin yerini çok değiştirmeyin!

“Kuşlar çok hassas hayvanlardır. Öyle ki kafesin yerini değiştirmeniz bile onu strese sokabilir ve hasta olmasına sebep olabilirsiniz.

Minik dostlarımızın metabolizmaları çok hızlıdır bu yüzden de hastalıklara kedi köpek veya insanlar kadar toleranslı değillerdir. Kedi ve köpeğiniz hastalandığında onları birkaç gün izleyip veteriner kliniğine götürebilirsiniz ama bir kuş hastalandığında tedavi için saatler ile yarışmanız gerekebilir.

Evde baktığınız kuşta; ishal, zayıflama, halsizlik, kanat düşürme, tünememe ve kafesin sürekli olarak zemininde durma, tüylerde kabarma, matlaşma, karışıklık, tüylerini yolma, solunum problemleri, göğsün belirginleşmesi, hızlı nefes alma, burun akıntısı, hapşırma, denge problemi, kilo kaybı belirtilerinden biri veya birkaçı varsa hiç zaman kaybetmeden bir veteriner kliniğine başvurmanız gerekmektedir.

Kuş hekimliğinde uzmanlık önemli!

Kuş hekimliğinin aynı pet hekimliği, at hekimliği, büyükbaş hekimliği gibi ayrı bir branş olduğuna dikkat çeken Uğur Selin Çelikten, her veteriner kliniğinin kuş tedavisi konusunda yeteri kadar teknik ekipman, bilgi ve deneyime sahip olamayabileceğini kaydetti.

“Kuşunuzu bir veteriner kliniğine götürmeden önce mutlaka o kliniği arayıp kuş bakım uzmanlığına sahip olup olmadığını öğrenin” şeklinde konuşan Çelikten, hasta kuşların tedavi süreçleri ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Kuşlarda kan testi yapılma durumu ya da tedavi seçenekleri; genelde kuşun boyuyla alakalıdır. Papağan gibi daha büyük kuşlarda enjeksiyonla tedavi, serum tedavisi uygulanabilirken muhabbet kuşu gibi küçük kuşlarda genellikle ağızdan uygulanan ilaçlarla tedavi protokolü belirlemekteyiz.

Büyük kuşlarda kan alabilirken, küçük kuşların total kan hacmi de çok az olduğundan bu yöntem, çok tercih edilmez. Ancak her boy kuşta röntgen çekip iç organların ve kemiklerin durumuna bakabilmekteyiz. Bu da anestezi eşliğinde yapılmaktadır.

Kuşlar kanser olur mu?

Genellikle bıldırcın cinsi kuşlarda “tüy kisti” dediğimiz yağ kökenli kistler, kuşlar arasında en yaygın görülen kanser türlerindendir. Başka türlerde de farklı kanser tipleri de olmaktadır. Kuşları da diğer evcil hayvanlar gibi anestezi eşliğinde ameliyat edebiliyoruz. Veteriner kliniğimizde tümör ameliyatları dışında, kırık cerrahisi, gaga kesme, kangrenli doku uzaklaştırma gibi ameliyatlar da yapmaktayız. Bu noktada kuşların metabolizmalarının hızlı olması avantaj sağlıyor. Son teknoloji anestezi ilaçları ve ekipmanlarıyla güvenli bir şekilde hasta kuşları anesteziye alıyoruz. Anesteziyi sonlandırdığımızda ise hızlı metabolizmaları sayesinde hemen uyanıyorlar ve günlük yaşamlarına geri dönüyorlar. ”

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.