Cilt Çatlağı Nedir?

Cilt çatlağı genelde karın, göğüsler ve kalçalarda görülmekle birlikte üst kollar, bel ve bacaklarda da ortaya çıkabilen bir tür cilt yırtığıdır

24.05.2024
547
Cilt Çatlağı Nedir?

Dr. Ahu Çiler Turgut cilt çatlağı konusunda bilgi verdi.

Cilt çatlağı genelde karın, göğüsler ve kalçalarda görülmekle birlikte üst kollar, bel ve bacaklarda da ortaya çıkabilen bir tür cilt yırtığıdır. Kadınlarda görülen çatlaklar genelde hamilelik döneminde oluşmakla birlikte ergenlik dönemi ve aşırı kilo alma gibi faktörler de her yaşta vücut çatlağı oluşmasına neden olabilmektedir.

Cilt çatlaklarının vücuda herhangi bir zararı olmadığı için herhangi bir tedavi gerekmez. Çatlaklar zaman içerisinde kendi kendilerine daha soluk bir görünüm kazansa da tamamen ortadan kaybolmaları mümkün değildir. Cilt çatlağına sahip bazı kişiler, çatlakların görüntüsünden memnun olmadığı için bunları ortadan kaldırmanın yollarını arayabilmektedir.

Cilt Çatlağı Neden Olur?

Cilt çatlağı ilk oluştuğunda genelde pembe ila mor renktedir. Bu dönemde çatlakların olduğu bölgelerde kaşıntı ya da tahriş olabilir. Zaman içerisinde rengi kaybolan çatlaklar çoğunlukla beyaz ila gümüş rengine dönerek daha az fark edilir hale gelirler.

Cilt, üç katmandan oluşmaktadır. Çatlaklar, cildin esnekliğinin ötesinde gerilmesiyle birlikte cildin orta tabakası olan dermiste ortaya çıkabilmektedir. Bu durum, cildin hızlı bir şekilde genişlemesinden ya da büzülmesinden kaynaklanmaktadır.

Vücut büyüdükçe ya da genişledikçe dermis tabakasındaki lifler buna uyum sağlamak için yavaşça gerilir. Ancak büyüme ya da genişleme hızlı bir şekilde gerçekleşirse dermis bu kadar hızlı gerilemeyebilir ve yırtılabilir. Sonuç olarak dermis tabakasının altındaki tabakalar dışarıdan görülmeye başlar. Bu da cildin dışarıdan çatlak yapıda görünmesine yol açabilir.

Cilt çatlağının oluşma nedeni temel olarak cildin aşırı genişlemesi ya da aşırı büzülmesi olmakla birlikte çatlak oluşumuna katkıda bulunan bazı faktörler vardır. Bunlardan en yaygın olanları şu şekildedir:

  • Hamilelik: Hamilelerin yarısından fazlasının vücudunda hamilelik sırasında ve doğumdan sonra çatlak oluştuğu bilinmektedir.
  • Ergenlik: Ergenlik, gençlerin hızlı bir şekilde geliştikleri bu dönemdir. Gelişim döneminde hızla büyüyen vücutta çatlaklar ortaya çıkabilir.
  • Hızlı kilo artışı: Kısa zamanda çok fazla kilo almak, cilt çatlağı oluşumuna neden olabilmektedir.
  • Sağlık sorunları: Bazı sağlık sorunları cilt dokusunun elastikiyetini azaltarak cildin çatlamasına yol açabilmektedir.
  • Kortikosteroid kullanımı: Kortikosteroid kremlerin ya da losyonların uzun süreli kullanımı, ciltteki kolajen üretimini azaltarak çatlak riskini arttırabilmektedir.

Cilt Çatlağı Nasıl Olur?

Daha önce cilt çatlağınız olmadıysa çatlakların nasıl göründüğünü merak ediyor olabilirsiniz. Cilt çatlaklarının görünümü kişinin cilt tonuna, cilt sağlığı ve esnekliğine ve vücudun hangi bölgesinde görüldüğüne göre farklılık gösterebilir.

Çatlakların rengi ve dokusu genelde cildin geri kalanından farklıdır. Yeni oluşan çatlaklar pembe, kırmızı ya da mor olabilirken yerleşmiş çatlaklar ise açık gri ya da beyazımsı olabilir.

Cilt çatlaklarını cildin geri kalanından ayıran özellikler genelde şu şekildedir:

  • Ciltte uzunlamasına ve enlemesine görülen girintili-çıkıntılı yırtıklar
  • Pembe, mor, kırmızı, mavi ya da koyu kahverengi çizgiler (ten rengine göre farklılık gösterebilir)
  • Ciltte zamanla beyazlaşan ince ve parlak çizgiler
  • Çatlağın yeni ortaya çıkmaya başladığı bölgede kaşıntı ve tahriş

Cilt Çatlaklarını Önlemek için Neler Yapılabilir?

Cilt çatlaklarını tamamen önlemek mümkün olmasa da cildinizin çatlama riskini azaltmak için dikkat edebileceğiniz bazı noktalar bulunuyor.

Cilt çatlaklarını önlemek için öncelikle sağlıklı kiloda olmaya dikkat etmelisiniz. Çatlaklar hızlı kilo artışı nedeniyle cildin gerilmesi sonucu oluşmakta ve kilo verildiği zaman gözle görülür hale gelmektedir. Bu nedenle çok fazla kilo almamaya dikkat ederek çatlak oluşma riskini azaltabilirsiniz.

Cilt çatlakları, cildin nemsiz olması sonucu da oluşabilmektedir. Bu nedenle kafeinsiz sıvı ve su tüketiminizi arttırarak cildinizin nemli kalmasını sağlayabilir ve çatlak oluşma ihtimalinin düşmesini sağlayabilirsiniz.

Cilt çatlakları oluştuktan sonra bunlardan tamamen kurtulmanın bir yolu olmasa da çatlaklar yeni oluştuğunda dermatoloğa giderek neler yapabileceğiniz hakkında konuşabilirsiniz. Yeni oluşan çatlakların tedavisi daha kolay olabildiği için doktora ne kadar erken giderseniz, çatlak görünümünü azaltmanız o kadar mümkün olacaktır.

Cilt Çatlağı Tedavisi

Cilt çatlağı tedavi edilmesi gereken bir şey olmasa da bazı kişiler çatlakların görünümünden rahatsız olabilmektedir. Tedavilerle çatlak görünümünü tamamen yok etmek mümkün olmasa da çatlakları daha az görünür hale getirmeyi sağlayan bazı uygulamalar bulunmaktadır. Çatlak tedavisinde kullanılan yöntemlerden bazıları şunlardır:

Retinoid kremler

A vitamini türevi olan tretinoin gibi retinoidler, henüz birkaç ay önce oluşmuş çatlaklar üzerinde etkili olabilmektedir. Tretinoinin çatlaklar üzerinde etkili olması halinde ciltteki kolajen oluşumu artabilmekte ve çatlakların olduğu yerlerin görünümü normal cilt görünümüne yaklaşabilmektedir. Bununla birlikte retinoid kremler, anne karnındaki bebeği etkileyebileceği için hamileyseniz doktorunuza danışarak başka tedavilere yönelmeyi düşünebilirsiniz.

Işık ve lazer tedavileri

Günümüzde çeşitli ışık ve lazer tedavileri ile ciltteki kolajen üretimi desteklenebilmekte ve cildin esnekliği artabilmektedir. Doktorunuz, ışık ve lazer tedavilerinden hangisinin size uygun olduğunu durumunuza özel olarak belirleyecektir.

Mikro iğneleme

Mikro iğnelemede ucunda ufak iğneler olan bir cihaz kullanılarak ciltteki kolajen üretiminin teşvik edilmesi hedeflenir. Bu tekniğin ciltte pigmentasyona neden olma riski az olduğu için mikro iğneleme özellikle koyu ciltlerde tercih edilen bir yöntemdir.

Cilt Çatlağı Ameliyatı

Doğrudan cilt çatlağını ortadan kaldırmaya yönelik bir ameliyat bulunmasa da karın gerdirme ve kalça kaldırma gibi fazla deriyi ortadan kaldıran ameliyatlar, çatlaklı derinin alınması ve cildin sıkılaşmasıyla birlikte çatlak görünümünü azaltabilmektedir.

Doktorunuz, kilo verme ya da hamilelik nedeniyle cildinizde sarkma olması halinde durumunuzu değerlendirerek ameliyat önerebilir. Ameliyat olmak için genelde kişinin sabit kiloda olması, sigara kullanmaması ve ameliyatla elde edilecek sonuçlarla ilgili gerçekçi beklentilere sahip olması istenir.

Deri ameliyatlarında hedef çatlakları ortadan kaldırmak olmasa da sarkmış derinin alınmasıyla çatlakların bir kısmından kurtulmak mümkün olabilir. Bununla birlikte cildinizde sarkma yoksa ameliyat yaptırmak, çatlaklardan kurtulmanız için iyi bir seçenek olmayabilir.

Özet Olarak

Cilt çatlakları, belli bir sağlık sorununa neden olmayan ve vücuda bir zararı bulunmayan cilt yırtıklarıdır. Çatlaklar genelde göğüsler, kalçalar, üst bacaklar, karın ve kollarda ortaya çıkmaktadır. Çoğu kişide bulunan çatlaklar bazı durumlarda kişiye rahatsızlık verebildiği için çatlak tedavilerinde çatlak görünümün hafifletilmesi ve kişinin kendisini daha iyi hissetmesi hedeflenmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.