Alkol Vücuda Nasıl Dağılır?
Alkolün zararları yıllarca bilim insanları tarafından araştırmaktadır. İlk içeceğinden 30 saniye sonra, alkol beyine girecektir.
Alkolün zararları yıllarca bilim insanları tarafından araştırmaktadır. İlk içeceğinden 30 saniye sonra, alkol beyine girecektir. Beyin hücreleri tarafından mesaj göndermek için kullanılan kimyasalları ve yolları yavaşlatır. Bu ruh halinizi değiştirecek, tepkinizi yavaşlatacak ve dengenizi bozacaktır. Aynı zamanda, deneyiminizi düşünme ve saklama yeteneğinizi olumsuz yönde etkileyecektir.
Alkol kan damarlarını genişletir ve cilde daha fazla kan akmasına neden olur. Bu durum kısa ömürlü olsa da, vücut sıcaklığınızın hızla yükselmesine ve kırmızılaşmasına neden olabilir. Öte yandan, uzun süre alkol almak kan basıncını artıracaktır. Vücudunuz stres hormonlarını serbest bırakır ve kan damarlarını daraltır, böylece kalp kan almak için daha fazla enerji alır. Tüm bunların yanı sıra alkolün vücuda yayılımı ve etkileri örneklerle şöyle açıklanır:
Beyni Küçültür
Uzun süre alkol içmek de beynin görünümünü ve işlevini etkiler. Hücreler değişmeye başlar ve hatta küçülürler. Bu kasılma ile; öğrendiklerinizi düşünme, öğrenme ve hatırlama yeteneğiniz yavaş yavaş azalır. Ayrıca, sabit bir vücut ısısının ve kontrol hareketinin korunmasını zorlaştırabilir.
Uyuşukluk Verir
Alkolün beyindeki yavaşlatıcı etkisi sizi uykulu yapabilir. Uykuya dalmanın kolay olduğunu düşünmenize rağmen, REM uykusuna (yani derin uyku) giremezsiniz ve vücudunuz o gece içinde alkolü kullanmaya devam eder.
Mide Asidini Arttırır
Alkol midenizi uyarır ve midenizin daha fazla asit üretmesini sağlar. Yeterli asit ve alkol biriktiğinde kendinizi hasta hissedebilirsiniz. Uzun süre içki içen insanlar genellikle reflü, mide ülseri ve ince ve kalın bağırsak problemlerine sahiptir. Pankreas, bağırsağın yiyecekleri parçalamasına yardımcı olan insülin ve diğer kimyasalları yapar. Bununla birlikte, alkol içmek kimyasalların pankreasta kalmasına, iltihaplanmasına ve ciddi hasara neden olabilir.
Karaciğer neredeyse tüm içkileri parçalar. Bu süreçte birçok toksini işler. Zamanla, aşırı içme organları yağlı hale getirecek ve kalın bir lif dokusu oluşturacaktır. Bu kan akışını kısıtlar. Bu nedenle, karaciğer hücreleri hayatta kalmak için ihtiyaç duyduklarını elde edemezler. Belirtildiği üzere alkol kan damarları sayesinde hızlıca insan hücrelerine kadar işleyebilen bir yapıya sahiptir. Alkolün vücuda yayılma olayının bu kadar hızlı olmasının yanı sıra vücuda etkileri de büyüktür.