Vücuttaki hararet nasıl geçer?
Sıcak basması olarak da tabir edilen hararet toplum arasında arasında ateş basması olarak ifade edilir,bazı aralıklarla aniden gelişen, kimi zamansa kendiliğinden kaybolan kimi zaman da saatler süren, en yaygın olarak yüzde görülen kızarma benzeri bir haldir.

Sıcak basması olarak da tabir edilen hararet toplum arasında arasında ateş basması olarak ifade edilir,bazı aralıklarla aniden gelişen, kimi zamansa kendiliğinden kaybolan kimi zaman da saatler süren, en yaygın olarak yüzde görülen kızarma benzeri bir haldir.
İnsanlarda hararet, vücuda ani olarak sıcak basması şeklinde görülür. Nedeniyse vücuttaki sıvı terleme ile dışarı atılır ve vücut fazlaca susuz kalır ve akabinde hararet meydana gelir. Hararet daha çok vücudumuzdaki hormonel değişiklikler sonucunda meydana gelir. Aşırı derece de heyecan veya korku, adrenalin durumlarında,menopoz dönemlerinde görülür. Eğer vücut sıcaklığınız hızla yükseliyor ve zaman içerisinde azalmıyorsa bir doktora danışmakta ve önemleri almakta yarar vardır.
Vücutta hararet neden olur?
Özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda hormonel değişiklikler sebebiyle hararet sık sık görülebilmektedir. Normali zararsızdır. Lakin vücut sıcaklığınız sizi rahatsız eder derede yükseliyorsa bir jinekolog doktoruna görülmeniz gerekebilir.
Kişi yaşamındaki kötü alışkanlıklarından dolayı da hormonal değişikliklere maruz kalabilir. Bunlar; sigara, alkol ve madde kullanımı şeklinde sıralanabilir. Bu maddeler vücuda zarar verdiği gibi stres faktörünü de tetikleyebilir ve devamında kişinin vücut sıcaklığından meydana gelen değişiklikler, ter yoluyla atılır ve kişinin vücudu susuz kalır. Bu durumda da hararet meydana gelir.
Eğer günlük yaşamda da sürekli olarak terliyor, hararet şikayeti çekiyorsanız yaşam standartlarınızı gözden geçirmekte fayda görülür. Mesela fazla miktarda tüketilen şekerli ve yağlı gıdalar hormonal dengeyi bozabilir. Çünkü bu tarz gıdalar vücutta yakılımı sırasından ortaya ısı hararet çıkar ve kişi hararetlenir.
Peki, kişi vücudundaki harareti nasıl atar?
Beslenmenize dikkat edin. Özellikle küçük öğünler şeklinde beslenin. Vücuda ani yüklemeler yapmayın. Çünkü ani yüklemeler akabinde sindirim sırasında ısı meydana getirir ve bu da hararete neden olur. Beslenmeye ek olarak zararlı maddeleri, yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durun. Sigara ve madde kullanıyorsanız bu alışkanlıklardan uzak durmaya ve kahveyi azaltmayı ihmal etmeyin.
Eğer uyurken fazlaca hararet şikayeti çekiyorsanız üzerinizi fazlaca örtmeyin ki sıcakta sizi rahatsız etmesin. Giyiminizde pamuklu ve ipekli doğal elbiseleri tercih edin.
Ek olarak bol bol egzersizler yapın. Vücudunuzu tembelliğe alıştırmayın.