OBEZİTE CERRAHİSİ

Günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık %30’unda görülen obezite hastalığı, 21. yüzyılın en önemli toplum sağlığı sorunlarından birini oluşturuyor

18.04.2022
701
OBEZİTE CERRAHİSİ

Günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık %30’unda görülen obezite hastalığı, 21. yüzyılın en önemli toplum sağlığı sorunlarından birini oluşturuyor. Ülkemize her üç yetişkinden ikisinin obez ya da kilolu olduğu yapılan çalışmalarla ortaya konulurken, bu çalışmalarda yaşanan ölümlerin yaklaşık yüzde 5’inin de bu hastalıktan kaynaklandığı vurgulanıyor. Genetik geçiş, hormonal hastalıklar ve beslenme bozukluğu gibi nedenlerle kaynaklanan obezitenin kendisi kronik bir hastalık olurken, aynı zamanda diyabet, tansiyon, uyku apne sendromu, kalp ve damar hastalıkları, kas iskelet sistemi hastalıkları ve eklemlerde dejenerasyon gibi hastalıklara da zemin hazırlıyor. Obezite cerrahisi yöntemleri ise besin alımını kısıtlayıcı, besin alımını kısıtlayıcı + emilim bozucu ve emilim bozucu olmak üzere üç ana başlık altında gerçekleştiriliyor.

Obezite nedir?

Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımlamasına göre vücut yağ kütlesinin, yağsız kütlesine oranının artması ile karakterize bir hastalık hali olan obezite, genellikle Beden Kitle İndeksi (BKİ) ölçütü ile tanımlanır. Beden Kitle İndeksi 25-29,9 kg/m2 arasındaki insanlar fazla kilolu olurken, ≥30kg/m2 olan insanlar obezite hastası olarak sınıflandırılır.

Obezite nedenleri nelerdir?

Obezitenin nedenleri farklılık gösterebilmektedir. Bunlar arasında beslenme bozukluğu, fiziksel etmenler, hormonal hastalıklar ve genetik geçiş bulunmaktadır.  Ancak en önemli neden harcanandan daha fazla kalorinin vücuda alınmasıdır. Özellikle genetik olarak kilo almaya yatkın, fiziki aktivitesi düşük ve hormonal sebeplerden bazal metabolizması yavaş olan kişilerde bu süreç çok daha belirgin ve hızlı şekilde gerçekleşmektedir.

Obezitenin vücuda etkileri nelerdir?

Obezite vücutta tüm organ ve sistemlerin işleyişini bozabilen bir rahatsızlıktır. Bu hastalarda normalde daha fazla çalıştığı ve yorulduğu için organların ömürleri daha kısa olabilir. Bununla birlikte obezite şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları, tansiyon, uyku apne sendromu, eklem hasarları, adet düzensizliği, cinsel fonksiyon bozukluğu ve infertilite gibi rahatsızlıklara zemin hazırlamaktadır. Ayrıca obezitenin de kronik bir hastalık olduğu unutulmamalıdır.

Obezite cerrahisi nasıl uygulanır?

Obezite cerrahisi yöntemleri besin alımını kısıtlayıcı(restriktif), besin alımını kısıtlayıcı ve emilim bozucu (restriktif+malabsorbtif) ve emilim bozucu (malabsorbtif) olmak üzere üç ana başlık altında sınıflandırılır.  Bazı hastalarda bu üç mekanizmanın birlikte kullanıldığı gastrik bypass uygulanırken, bazı durumlarda da gıda alımını kısıtlayıp, iştah azalmasını sağlayan toplumda mide kelepçesi olarak bilinen ayarlanabilir gastrik bant ve tüp mide ameliyatı olarak da bilinen Sleeve gastrektomi yöntemi kullanılır.

Obezite cerrahisi kimlere uygulanır?

Obezite cerrahisi boy kilo indeksi 40’ın üstünde olanlarla boy kilo indeksi 35 üstünde olup, obezite ile ilişkili diyabet, hipertansiyon, heperlipidemi, uyku apnesi ve reflü gibi ek bir hastalığı olan hastalara uygulanmaktadır.

Obezite cerrahisi kimlere uygulanmaz?

– Genel anestezi almaya engeli olanlara

-Düzeltilemeyecek kanama pıhtılaşma sorunu olan hastalara

-İleri evre ve artık operasyon olamayacak kanser hastalarına

-Hamile ya da 12 ay içinde gebelik planı olan kadın hastalara

-Aktif ilaç ya da madde bağımlılığı olanlara

-Tedavi edilmemiş psikiyatrik hastalığı olanlara obezite cerrahisi uygulanmaz. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.