Mitral Kapak Yetmezliği
Mitral kapak, kalbin sol kulakçığı ile sol karıncığı arasında yer alır ve akciğerlerden gelen temiz kanın sol karıncığa ve oradan da tüm vücuda gitmesini sağlar

Mitral kapak, kalbin sol kulakçığı ile sol karıncığı arasında yer alır ve akciğerlerden gelen temiz kanın sol karıncığa ve oradan da tüm vücuda gitmesini sağlar. Kalbin en çok çalışan kapakçığı olan mitral kapak, sarkma ve yapısal bozukluklar nedeniyle düzgün çalışmıyorsa, daha az kan pompalanır ve kalp bu eksikliği telafi etmeye çalışırken yorulur. Mitral kapak yetmezliği olarak adlandırılan bu durum, tedavi edilmediği takdirde vücut üzerinde çok ciddi etkilere neden olabilir.
İlk zamanlarda herhangi bir belirti vermeyen mitral yetmezliği, hastalığın ilerleyen zamanlarında iş veya egzersiz sırasında kendini göstermeye başlar. Hasta egzersiz sonrası yorgunluk, bitkinlik, nefes darlığı, çarpıntı ve diğer semptomlar hissetmeye başlar. Hastalık ilerledikçe nefes darlığı ve gece yatarken bile oksijen eksikliğinden uyanmalar meydana gelir.
Nedenleri Nelerdir?
Mitral yetmezliği bazı nedenlerden dolayı kaynaklanabilir. Bu nedenler;
- Doğumla ilgili nedenler,
- Yaşlı kişilerin kalp krizi geçirmesi sonucu mitral kapağın bozulması,
- Özellikle yaşlandıkça hem boğazı hem de eklemlere tutunan beta streptokok adı verilen bakterilerin kalp kapakçılarını tutması ve kalp kapakçıklarının kireçlenmesi,
- Mitral kapak yetmezliği olan hastaların %80’inde çocuk yaşlarında enfeksiyonlu hastalık geçirdiği için bu hastalık ortaya çıkmıştır. Mitral kapak, sol karıncık ile sol kulakçık arasında bulunur. Mitral kapak dokusunun hasar görmesi veya kireçlenmesinden kapak yetmezliği ortaya çıkar.
Belirtileri Nelerdir?
Mitral kapak yetmezliği sık görülen bir durumdur ve tedavide erken teşhis önemlidir. Mitral yetersizliği hastalığın erken belirtilerine sahip olmasa da ilerlemeye başladıkça belirtiler ortaya çıkar. Mitral yetersizliğinde genel belirtiler görülebilir;
- Kalp ritim bozukluğu
- Hemen yorulma
- Nefes darlığı
- Kalp çarpıntısı
- Bacaklarda ödem
Semptomlar genellikle çeşitli hastalıklara bağlanır ve hastalar tarafından göz ardı edilir. Bu nedenle mitral kapak yetersizliği tanısı çeşitli hastalıklar için doktora danışılarak konulur. Mitral yetersizliği tanısı ekokardiyografi sonrası konulabilir.
Tanısı Nasıl Konur?
Mitral kapak yetersizliğini teşhis etmek için ilk olarak hasta muayene edilir ve hastalara ekokardiyografi yapılır. Mitral kapak yetersizliği ve yaygınlığı ekokardiyografi ile belirlenir. Bu nedenle tanıya bağlı olarak uygun bir tedavi uygulanır.
Mitral Kapak Yetmezliği Tedavisi
Mitral kapak yetmezliği derecesi, mitral kapak yetersizliğinin tedavisinde önemli etkilere sahiptir. Orta ve hafif mitral yetmezliklerde sol ventrikül üzerindeki yükü azaltmak için ilaç tedavisi verilir. Bununla birlikte idrar söktürücü ilaçlar verilerek tuz alımını kısıtlaması önerilir. Kan sulandırıcı ilaçlar hastada pıhtı oluşumunun önüne geçebilmek için de kullanılır. İlerlemiş mitral kapak yetersizliği vakalarında, hastanın semptomları göz önüne alındığında, tıbbi tedaviye ek olarak ameliyat yapılabilir. Kalp kapakçığının cerrahi onarımı veya kalp kapakçığının değiştirilmesi işlemi yapılır. Hasta yüksek cerrahi risk altında ise kalp yetmezliği azaltma işlemleri yapılır. Hastaların cerrahi riski yüksekse, kalp yetmezliğini azaltır.
Teknoloji gelişmeye devam ettikçe kapalı cerrahi uygulanmaktadır. Mitral kapak yetmezliği tedavisi için minimal invaziv cerrahi yöntemler kullanılmaktadır. Göğsün alt kısmında, göğsün yan tarafında veya koltuk altında bir kalp kapakçığı ameliyatla değiştirilir veya onarılır. Yani teknolojinin devam eden gelişimi ile kalp ameliyatları kapalı bir şekilde yapılmakta ve oldukça sonuçlar elde edilmektedir.
Mitral kapak yetmezliği tedavisi için uygulanan kapalı kalp ameliyatları sayesinde hasta kısa bir süre içerisinde iyileşerek sosyal yaşamına geri dönebilir. Kapalı kalp ameliyatından sonra, kanama riski çok düşüktür. Bu nedenle avantajlı ve bir ameliyattır.
Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Mitral yetmezliği önemli bir hastalıktır. Çeşitli nedenlerle tedavi edilmezse akciğerlerde kan birikmesine neden olur. Su birikintilerinin oluşumundan sonra akciğer tansiyonu artar. Ayrıca kalp yetmezliğine neden olan hastalık, tedavi edilmediği takdirde hayati tehlike oluşturabilir.
Mitral Kapak Şikayetleri Nelerdir?
Mitral yetersizliği hafif veya orta düzeydeyse şikayet ve semptom çok fazla olmaz. Ancak ileri düzeyde mitral yetmezliği hastalığında sol ventrikülün daha fazla çalışması ve daha fazla yorulması nedeniyle kalp yetmezliği oluşur. Ancak belirtiler ortaya çıkıyor. En önemli belirtileri çarpıntı ve yorgunluktur. Derece ilerledikçe ve zaman geçtikçe yorgunluk, artan halsizlik ve nefes darlığı oluşur. Eforla nefes darlığı meydana gelebilirken, ileride gece uykudan uyanmanıza neden olabilecek nefes darlığı oluşabilir. Dinlenirken bile nefes darlığı oluşur.
Mitrak Kapak Yetmezliğinde Kapak Tamiri
Günümüzde en mitral kapak yetmezliği tedavisimitral kapak tamiridir. Mitral kapak tamirinin faydalarından şu şekilde bahsedebiliriz:
- Daha uzun bir ömür,
- Daha iyi yaşam kalitesi,
- Daha az felç ve enfeksiyon riski,
- İyi korunmuş kalp fonksiyonları,
- Kan sulandırıcı ilaçlar kullanmaya gerek kalmaz.