Mevsim Geçişlerinde Hastalanmamak İçin Bunlara Dikkat!

19.03.2021
749
Mevsim Geçişlerinde Hastalanmamak İçin Bunlara Dikkat!

Bir de buna havada bulunan iyonların ve virüslerin eklenmesiyle soğuk algınlıkları, kırgınlıklar, gribal enfeksiyonlar, boğaz kaşıntısı ve öksürük gibi rahatsızlıklar sıklıkla görülmeye başlanıyor. Yanı sıra bu tür kapalı, serin ve bulutlu havalarda işin bir de psikolojik açısı var.

Örneğin uzmanlar bu tarz havalarda insanların mutsuzluklarından dolayı şekerli ve unlu gıdalara yönelerek yanlış beslendiği kanısında. Ama endişelenmeyin. Zira kışın kapıda olduğu şu sonbahar günleri için uzmanlar sağlıklı kalabilmek adına etkin uyarılarda bulundu.

Sonbahar Sendromu Kapıda Olabilir

Uzmanların açıklamasına göre vücut direncini güçlendirme ve bağışıklığı ayakta tutabilmek adına birçok çare mevcut. Örneğin bunlardan biri özenli beslenme ve doğal vitamin dopingi.

Örneğin ‘sonbahar mutsuzluğu’ olarak anılan bu sendromun baş düşmanı vitamin B. Buna bağlı olarak kuru baklagiller, et, süt yeşil yapraklı sebzeler ise tam birer B vitaminideposu. Öte yandan soğuyan havaların bir diğer negatif getirisi de sıcak içeceklere çay ya da kahveye yönelmek olabiliyor. Bu durumda da su tüketimi ihmal edilebiliyor ve vücut susuz kalabiliyor.

C Vitamini Desteği Şart

Sonbaharın yanında getirdiği bir negatif oluşum ise insanlarda görülen halsizlik ve yorgunluk hissi. Bu durumla mücadele edebilmenin en etkili yolununsa C vitamini alımından geçtiğini belirtiyor yine uzmanlar.

C vitamini içeren meyve- sebzeler, taze sıkılmış portakal, mandalina ya da greyfurt suları sonbahar yorgunlukları ve direnç kaybı ile yapılacak mücadelenin baş aktörlerinden. Bu yüzdende sabah kahvaltısında çocukların ve erişkinlerin tüketecekleri bir bardak taze sıkılmış meyve suyunun vücut direncine büyük katkısı olacaktır.

Kan Tetkikleri Yaptırın

Yine güz mevsimiyle gelen en büyük sıkıntılardan biri de üşüme nöbetleri. Özellikle anemi hastalarında kan düşüklüğüne bağlı olarak gelişebilecek olan bu durum vücut hassasiyeti bakımından yaşlıları ve çocukları da vuruyor.

Üşüme nöbetleriyle mücadele etmek istiyorsanız şayet sık sık zencefilli, zerdeçallı, kekik ve kara biberli yiyecek ya da içecekler tüketebilirsiniz. Yine fosfor ve magnezyum deposu fındık, badem gibi atıştırmalıklarda bu konuda endike yiyeceklerden. Gün içinde ağzınıza atabilir hatta çocuklarınızın beslenme çantasına dahi bu yemişlerden birer avuç koyabilirsiniz.

Balık Tüketimi ve Düzenli Uyku Şart

Ve elbette sağlığın olmazsa olmaz aktörlerinden balık… Balık içerdiği fosfor ve faydalı omega yağları açısından sağlığımız konusunda bire bir faktörlerden. Yanı sıra antioksidan bazlı yiyeceklerle beslenerek vücudunuzdaki serbest radikallerden kurtulabilir ve kendinizi daha enerjik hissedebilirsiniz bu dönemde.

Elbette ki uykuda her dönem olduğu gibi bahar aylarının en önemli gereksinimlerinden. İyi bir uykuyla yataktan son derece dinamik ve dinç kalkabileceğiniz gibi, eksik ve yeterince alınmamış uykusuz halinizle de vücut direncinizi bozabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak vücut direncimizin kırılmaması ve daha güçlü olabilmek adına D vitaminikaynağı olan güneşten söz edebiliriz elbette.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.