Kürtaj Nasıl Yapılır?
Kürtaj Halk arasında bebek aldırma denir. Rahim içerisindeki embriyonun farklı yöntemlerle a

Kürtaj Halk arasında bebek aldırma denir. Rahim içerisindeki embriyonun farklı yöntemlerle alınmasıdır. Sadece aldırma işleminde, dış gebelikte yapılmaz. Düşük olunca içerideki kalan gebelik parçalarını ya da ölü olan gebelikleri almak amacıyla da yapılır. Gebe olmayan kadınlarda rahim içinden alınmış olan materyaller içinde kullanılan bir yöntemdir. Kürtajın yapılması için rahim ağzının genişletilmesi gerekir. 10 haftaya kadar istemli olarak kürtaj yapılabilir.
Kürtajı Kimler Yapabilir?
Eğer evli ve 18 yaşından büyük ise bayanların eşlerinin imzasının onay olarak alınması gerekir. Bekar ve 18 yaşından büyük bayanlar ise kendi rızaları ile kürtaj olabilirler. 18 yaşından küçük bekar veya evli olanlar anne babalarının onayı ile kürtaj olabilirler. Ailelerinin izni bile olsa kürtaj olamayanlar 15 yaşından küçüklerdir. Bu durumu adli olarak bildirmesi gerekir. Bebek 10 haftadan büyük ise yine de yasal olarak Türkiye’de kürtaj yapılmaz.
Bazı şartlar ile yapılabilir;
- Doğumsal özür varlığında ve anneyi tehlikeye sokacak bir hastalık olunca kurulun verdiği karar ile kürtaj yapılabilir.
Kürtaj İşlemi Nasıl Yapılır?
İlk önce hasta jinekolojik muayene masasına yatırılır. Spekulum aleti vajina içerisine yerleştirilir. Vajina biraz açılarak antiseptik solüsyon ile iyice temizlenir. Herhangi bir ağrı olmaz. Bundan sonrası ise hastanın onayı ile genel anestezi veya lokal anestezi yapılır. Hasta genel anesteziyi seçerse koldan serum aracılığıyla ilaç verilir. Hasta tam derin bir uyku halinde olur. Hiçbir şey hissetmez. İşlem bittikten sonra hasta uyandırılır.
Eğer lokal anesteziyi seçmiş ise rahim ağzına iğne yapılarak lokal anestezi uygulanır. Vakum yöntemi ile bebek aldırılır. Genel anestezi uygulanmışsa Spekulum çıkarılır ve hasta uyandırılır. Lokal anestezide ise hasta 5 dakika dinlenip sonra ayağa kalkabilir. Sonra rahmin içi ultrason ile kontrol edilir son defa. İşlemin bittiğinden emin olunca kısa bir sürede (10-20 dakika) dinlenir ve tekrar günlük yaşantısına devam edebilir. Ağrı çok olmaz. Kasık ağrısı hafif bir şekilde olur. Az bir miktarda kanama olabilir.
Kürtajdan Sonraki Olumsuzluklar
Kürtaj sonrasında bazı durumlar ortaya çıkarsa doktora gidilmelidir;
- 38 derece üstünde ateş yüksekliği
- Kanama azalmaz veya artarsa
- Kürtajdan sonraki günlerde kötü kokulu akıntı olursa doktora gidilmelidir.