Hamilelikte Zika Virüsüne Dikkat
Zika virüsü içinde RNA bulunduran ve insanlara “Aedes” cinsi sivrisineğin ısırması sonucu bulaşan bir virüstür.

Zika virüsü içinde RNA bulunduran ve insanlara “Aedes” cinsi sivrisineğin ısırması sonucu bulaşan bir virüstür. İnsanda ilk kez 1954 yılında Nijerya’da görülmüştür. Ateş, baş ağrısı, gözlerde kızarıklık, ciltte döküntü, kas ve eklem ağrıları gibi semptomlarla kendini gösterir. Virüse yakalananların ise yaklaşık dörtte biri bu belirtileri göstermektedir. Kişi virüsü vücuduna aldıktan 3 – 12 gün sonra belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Hastalık 4 – 7 gün sürebilir ve genellikle hafif seyreder.
Anneden Bebeğe Bulaş Var mıdır?
Hamileler, doğum esnasında bu virüs ile enfekte iseler bebeğe bulaşma olasılığı düşük olsa bile imkânsız değildir. Anne sütü ile bulaş ise şu ana kadar bildirilmemiştir. Kan yolu ile bulaş vakası hiç yaşanmamış olsa da teoride mümkündür. Virüs cinsel yolla da bulaşabilmektedir. Hava yoluyla bulaş olmamaktadır.
Gebelik Sırasında Geçirilen Hastalık Bebeğe Zarar Verebilir
Bu hastalığı geçiren kadınlar, (belirtilerin başlangıç tarihi baz alınarak) gebelik girişimleri için en az 8 hafta, erkekler ise en az 6 ay beklemelidirler. Çünkü yapılan araştırmalar, gebelik sırasında geçirilen enfeksiyonun; gebeliğin sonlanmasına ya da bebeğin göz ve beyninde çeşitli bozukluklara yol açabileceğini göstermektedir. Virüs şüphesi olan gebe kadınlar mutlaka bir sağlık çalışanına danışmalıdır.
Şüpheli Vakalara Yapılan Testler
Son iki hafta içinde virüsle karşılaştığından şüphelenilen ve ani başlangıçlı ateş, döküntü, eklem ağrısı veya göz kızarıklığı bulgularından birisi veya daha fazlası olan kişilerde serum testleri yapılmalıdır. Virüs şüphesi olan fakat kliniği olmayan, gebelik girişiminde bulunan kadınlara (ve erkeklere) rutin testler önerilmez. Hastalık belirtisi olmayan kişilerde testlerin başarısı bilinmemektedir ve sonuçları yorumlamak güç olabilir.
Korunma ve Tedavi
Hastalığın spesifik bir tedavisi veya aşısı yoktur. Semptomların geçmesi için ağrı kesici ve ateş düşürücüler reçete edilebilir. Bu süreçte bol sıvı alımı ve istirahat de sağlığa kavuşmaya yardımcı olacaktır. Korunma içinse sivrisinek ısırmalarına karşı dikkatli olmak, kapalı kıyafetler giymek, cilde sivrisinek kovucu kullanmak etkili olacaktır. Gebe ve emziren kadınlar bu kovucuların güvenli olduğundan emin olmalı ve Sağlık Bakanlığı onaylı ürünleri kullanmalıdır.