Graves Hastalığı

Soluk borusunun iki yanında bulunan tiroit bezlerinden tiroksin hormonu salgılanır ve bu hormonun aşırı miktarda salgılanmasına bağlı olarak ortaya çıkan graves hastalığı, vücudun işleyişinde birtakım bozukluklara sebep olur. Tiroit hormonları enerji üretiminin sağlanması, metabolizma hızının ayarlanması, vücut ısısının ve kolesterol seviyelerinin düzenlenmesi gibi birçok göreve sahiptir.
Tiroit hormonlarının vücut için gerekli olan hayati fonksiyonları düzenlemesi sağlık açısından oldukça önemlidir. Bu hormonların fazla salgılanması ise metabolizmanın hızlanmasına sebep olur ve ciddi rahatsızlıklara dönüşür. Günlük yaşamı dahi etkileyebilecek olan bu hastalığın erken teşhisi ve tedavisi çok önemlidir. Tedavi edilmediği taktirde farklı hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olarak ölümcül olabilir.
Graves Hastalığı Nedir?
Graves hastalığı, tiroksin hormonunun aşırı salgılanmasına bağlı olarak ortaya çıkan bağışıklık sistemi hastalığıdır. Bu hastalık, aşırı aktif tiroit bezinin normalden fazla tiroit hormonu salgılamasına bağlı olarak oluşan hipertiroidizmin ortaya çıkmasına neden olur. Zehirli guatr olarak da adlandırılan graves hastalığı, tiroit bezlerinin hacminin artışına bağlı olarak genişlemesine sebep olur ve guatr oluşur. Kadınlarda erkeklere oranla 4-5 kat daha sık görülür. Her yaştan bireylerde görülebilir ancak en yaygın 25-40 yaş aralığı olan yetişkin yaşında görülür.
Graves Hastalığı Belirtileri Nedir?
Başlangıç döneminde belirtileri hafif hafif görülürken daha sonra kişinin yaşına, bu hastalığın sürecine ve ciddiyetine göre çeşitli semptomlar ortaya çıkar. Hastalık ilerledikçe en belirgin belirtisi olan sıcağa karşı hassasiyet baş gösterir ve soğuk havalarda bile graves hastaları sıcak hisseder. Hastalığın hızla ilerlemesine bağlı olarak tiroit bezleri elle dokunarak hissedilebilecek, gözle görülebilecek kadar büyür ve boyun kalınlaşmasına neden olur.
Graves hastalığında ortaya çıkan çeşitli yaygın belirtiler şunlardır:
- Terleme ve sıcaklığa karşı tahammülsüzlük
- Hızlı kalp atışı
- Kalp çarpıntısı
- Huzursuzluk ve sinirlilik
- İştah artışı olmasına rağmen hızlı kilo kaybı
- Yorgunluk
- Saçlarda incelme ve dökülme
- Derinin incelmesi
- Guatr
- Gözlerde büyüme ve canlı bakış
Graves Hastalığının Nedenleri Nedir?
Vücuttaki bakteri, enfeksiyon ve virüslere karşı antikorlar yardımıyla vücudun kendini savunmaya alması, vücudun kendisini korumasıdır. Savunma sistemi olarak adlandırılan bu durum, yabancı maddelere karşı savunma mekanizmasını oluşturur. Ancak bazı durumlarda savunma sistemi, aşırı derecede çalışarak vücudun kendi hücrelerine karşı savaş açmasına sebep olur ve vücut fazla antikor üretir. Genetik olarak da ortaya çıkabilen bu hastalık, vücudun tiroit bezindeki hücrelere karşı antikorları ile saldırmasıyla ortaya çıkar ve ilerler. Aynı zamanda hastalıklar için kullanılan ilaçlar, travma ve kazalar da graves hastalığının oluşmasına sebep olabilir.
Graves Hastalığının Tedavisi
Tiroid bezinin ürettiği hormonları normal seviyeye düşecek kadar azaltmaya ve hastalık belirtilerini gidermeye yönelik tedavi yöntemi belirlenir. Tedavi yöntemleri ilaçlar, iyot tedavisi ve tiroit ameliyatı olarak kişiye uygulanır. Kandaki tirot hormonunun seviyesini düşürmek için anti-tirot ilaçları kullanılır ve bu ilaçlar ile tedaviye destek verilir. Hap veya sıvı şekilde kullanılan radyoaktif iyot kullanımı, tiroit hormonlarının üretiminin yavaşlamasını sağlar. Tiroit ameliyatında ise tiroidin tamamı veya bir kısmı alınır.