Gebelik Diyabeti (Gestasyonel Diyabet) Nedir?
Gebelikte kadınlar çok çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşıyor. Gestasyonel diyabet de gebelikte ortaya çıkan rahatsızlıklardan biridir.

Gebelikte kadınlar çok çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşıyor. Gestasyonel diyabet de gebelikte ortaya çıkan rahatsızlıklardan biridir. Çağımızın önemli bir sorunu olduğu için belirtileri ve tedavisi bu makalede detaylandırılmıştır. Düzgün bir şekilde takip edilmediği zaman kadınlar bu durumda çok daha farklı rahatsızlıklarla karşılaşabilmektedir. Gestasyonel diyabet olan kadınlarda bu durumun önüne geçilmezse ilerleyen zamanlarda diyabete çevirme riskiyle karşılaşabilirler. Aynı zamanda bebeklerin yetişkinlik zamanlarında diyabetle karşılaşmaları söz konusu olabilmektedir.
Gestasyonel Diyabet Belirtileri
Gebelik sürecinde yaşanan diyabette aslında çok fazla belirti görülmez. Gestasyonel diyabet belirtileri genel anlamda her hamile kadınlar görülebilen temel belirtilerdir. Halsizlik, bulantı, idrar yolunda ya vajinal yolda tekrarlayan enfeksiyonların görülmesi, çok sık idrara çıkma ya da çok su içme gibi durumlar belirti olarak verilebilir. Ancak neredeyse her hamile kadında bu gibi belirtiler ortaya çıktığı için tam olarak gestasyonel diyabet denilmeyebilir. İdrarda glikoz saptanması bu durumda doktorlar için belirleyici olabilmektedir. Aynı zamanda kan şekeri düzeylerinin sürekli yüksek düzeyde olması, kan şekeri düzeylerinin kontrol altına alınmaması ya da fazla kilo alımı bu durumda doktorları gestasyonel diyabet olarak şüphelendirmektedir.
Gestasyonel Diyabet Tedavisi
Hamilelik dışında görülen diyabetin herhangi bir tedavisi yokken gestasyonel diyabet tedavisi vardır. Tedavi için ilk olarak doktor tarafından tanının konulması gerekir. Tedavideki en temel amaç ise gebenin kan şekeri düzeylerini belirli seviyelere getirmektir. Bu da aslında kişinin gebelik haftasına ve kilosuna yönelik olarak düzenli bir beslenme programı hazırlamaktan geçer. Eğer kişide herhangi bir sakınca yoksa bu durumda yüzme ya da yürüyüş gibi egzersizler de yapılabilir. Bununla birlikte düzenli aralıklarla kan şekeri değerleri de takip edilmelidir. Eğer çok ileri düzeyde sorun varsa insülin enjeksiyonlar da yapılabilir. Hamilelikten sonra gestasyonel diyabet takibi de yapılmalıdır.