“Covid-19 Sonrası Kalp Hastalığı Riski Yüksek”
İstanbul’un tanınan Kardiyoloji Uzmanı Dr Emre Ertürk , “ Covid-19 Sonrası Kalp Hastalığı Riski Yüksek olduğuna dair çalışamalar gelmeye devam ediyor “diyor

İstanbul’un tanınan Kardiyoloji Uzmanı Dr Emre Ertürk , “ Covid-19 Sonrası Kalp Hastalığı Riski Yüksek olduğuna dair çalışamalar gelmeye devam ediyor “diyor
Çalışma bulguları, Covid’den bir yıl sonra bile kalp hastalığı riskinin yüksek olduğunu gösteriyor!
Covid enfeksiyonlarından hemen sonra sadece kalp krizi ve felç gözlemlenmiyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde yeni yapılan araştırma şu anda kalp rahatsızlığı riskinin enfeksiyondan bir yıl sonra bile önemli ölçüde yüksek kaldığını gösteriyor. İkinci dalga sırasında enfekte olanların kalp kaslarında iltihaplanma, kalp krizleri ve kalbin düzensiz atışı ile geri geldiği görülüyor.
Yani yapılan çalışma akut Covid’den kurtulanlarda kardiyovasküler hastalık riskinin ve bir yıllık yükünün önemli olduğuna dair kanıt sağlıyor
Covid hastalarının çeşitli kalp rahatsızlıklarıyla geldiğini biliyoruz. Ancak bu uzun süreli Covid semptomlarını kimin ne zaman geliştireceğini kesin olarak söyleyemeyiz. Üç ay, altı ay veya bir yıl sonra olabilir. Halen kalp rahatsızlığı olan bir önceki dalgadan hastaların hastaneye geldiğini görüyoruz; Omicron’un da benzer bir etkiye sahip olup olmayacağını söylemek için çok erken.
Tabii ki, diyabet ve hipertansiyon gibi komorbiditeleri olan – zaten daha yüksek kardiyovasküler hastalık riski taşıyanların Covid yan etkisi olarak kalp rahatsızlıkları geliştirme riski daha yüksek. Ancak enfeksiyondan aylar sonra tıkanıklıklar, kalp işlev bozuklukları ve yüksek nabız hızıyla (aritmi) gelen hastaları da görüyoruz.
Covid-19’dan bu yana kalp yetmezliği olan hasta sayısında artış görüyoruz. Herhangi bir iskemik neden olmaksızın daha fazla kalp yetmezliğimiz var (damarda pıhtıların sıkışması gibi kan akışını kesen herhangi bir durum).
Yapılan bir başka araştırma miyokardit ve perikarditte (kalp kası ve kalp çevresindeki kese iltihabı) 15 kat, tromboembolizmde (kan damarına pıhtı sıkışması) altı kat ve kalp krizlerinde dört kat artış göstermiştir.
Covid atlatıp iyileşenlerin, hatta daha hafif hastalığı olanların bile, enfeksiyondan yaklaşık altı ay sonra, küresel araştırmalar Covid sonrası semptomları için kimin risk altında olduğunu belirleyene kadar kalp kontrolünden geçmelerini öneriyoruz. Erken teşhis hayat kurtarır bir klişe değil realite!Diyor Kardiyoloji Uzmanı Dr Emre Ertürk hocamız.