AŞIRI OYNAK TANSİYON
Hepimizin yakından tanıdığı Kardiyoloji Uzmanı Dr Emre Ertürk’e sizden gelen sorulardan bazılarını yönelttik.

Hepimizin yakından tanıdığı Kardiyoloji Uzmanı Dr Emre Ertürk’e sizden gelen sorulardan bazılarını yönelttik.Sağolsun pandemi sürecinde o kadar işi arasında bize vakit ayırdı.Sosyal medyada ciddi hayran kitlesinin olmasının nedeni paylaştığı harika sağlık içerikleri yanı sıra sanırım insana değer veren entelektüel ancak mütevazi ve tabi içten yapısı. Şimdi en çok merak ettiğiniz “tansiyonum çok inip çıkıyor” sorusuna verdiği detaylı cevabı sizlerle paylaşıyoruz.
AŞIRI OYNAK TANSİYON
Kan basıncının doğası
Kan basıncı yani tansiyon doğası gereği son derece değişkendir. Kalp her kasıldığında bir öncekinden farklı bir büyük tansiyon ve her gevşediğinde ise bir öncekinden farklı bir küçük tansiyon oluşur. Yani içinde bulunduğumuz anın fizyolojik ve psikolojik koşullarının gerektirdiği şekilde yükselip, düşerek dalgalanır. Örneğin fiziksel zorlanma ve kaygılanma esnasında yükselirken, dinlenme ve sakinleşme durumunda düşerek yükselmeden önceki seviyelerine geri döner. Sağlıklı bir bireyde fiziksel hareketliliğin ve kaygının en az olduğu uyku saatlerinde en düşük seviyelerde olan tansiyon, gün içinde koşarken ya da ciddi kaygı anlarında ise en yüksek değerlerine ulaşır.
Kan basıncı dalgalanmasının normalden fazla olmaya başlaması durumu
Kan basınçlarındaki dalgalanma kimi durumlarda fizyolojik durumun gerektirdiğinden daha şiddetli olur ve gün içinde bazı saatlerde kan basıncının yükselmesi sonucu baş ağrısı, sersemlik hissedilmesi bazı saatlerde ise kan basıncının düşmesine bağlı halsizlik, çarpıntı, soğuk terleme, göz kararması, bayılır gibi olma, fenalık hissiyatı gibi yakınmaların meydana gelmesi durumu ortaya çıkar. Bu durum özellikle kimi yaşlı ilerlemiş ya da kronik hastalıkları bulunan kişilerde hastanın genel sağlık durumunu bozabilir hatta hayati tehlike yaratabilir.
Kan basıncının normalden fazla dalgalanmasının nedenleri
Bazen ciddi bir nedeni olduğu ortaya konulabilse de neden çoğu zaman masum bir kaygılı dönem ya da dehidratasyon ile açıklanabilmektedir. Örneğin kaygılı/stresli yapısı olan kişilerdeki günlük kan basıncı dalgalanması özellikle atak anlarında diğer bireylere göre daha belirgin olur ve ayrıca kullanmakta oldukları bazı tip antidepresan ilaçların da bunu artırıcı etkisi bulunmaktadır. Benzer bir durum yeterince su içmeyen ve vücuttan normalden fazla su kaybına neden olan durumları olan kişiler içinde geçerlidir. Yani aşırı çay/kahve/alkol tüketimi gibi zararlı alışkanlıkları bulunanlar, idrar söktürücülü tansiyon ve kalp ilacı kullananlar ve hipertiroidi, kronik ishal ve şeker hastalığı gibi hastalıkları bulunanlarda da kan basıncının günlük dalgalanması daha belirgin durumdadır. Bir diğer mağdur grup düzenli tansiyon ilacı kullanan ancak kilo verme benzeri çeşitli nedenler ile ilaçları artık fazla gelmeye başlayan hipertansiyon hastalarında görülür. İlaçları fazla geldiği için kan basınçları önce çok düşer sonra da refleks olarak yukarı fırlar, bir süre sonra bu süreç hastayı çok tedirgin ettiğinden hasta tansiyonunu normal bile ölçse ilacını alması gerektiği anda almamaya zamanla da düzenli kullanmamaya başlar. Sonuç olarak ta kan basıncının ciddi dalgalandığı bir durum ortaya çıkar. Ayrıca tedavilerinde bazı tip prostat, erektil disfonksiyon ya da Parkinson hastalığında kullanılan ilaçlar bulunanlarda ya da sigara içen ve sigarayı bırakmak için kullanılan bazı ilaçları kullanmaya başlayanlarda da kan basıncı normalden daha fazla dalgalanma sergileyebilir.
Ancak bazen kalp kapak hastalıkları, kalp yetersizliği, ritim bozuklukları, damar darlıkları, hipertiroidi, böbrek yetersizliği ve diğer böbrek hastalıkları, şeker hastalığı, otonomik nöropati, böbrek üstü bezi adenomları gibi onlarca ciddi sebebin de söz konusu aşırı kan basıncı dalgalanmasına neden olabileceği bilinmektedir.
Bu nedenle eğer kan basıncınız da anormal olduğunu hissettiğiniz bir dalgalanma söz konusu ve sizi rahatsız ediyorsa en yakın zamanda bir meslektaşıma başvurmanızı öneririm.